Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2009 11:53 - Син на следовател невинен след 97 удара с нож
Автор: borilski Категория: Новини   
Прочетен: 3085 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 03.02.2009 13:23


24 Часа, Понеделник, 26.01.2009 г.
image
Убитият Мартин Борилски от времето, когато е бил в Париж.
image
Майка му Иванка Въчева
image
Адвокатът Петър Величков
Зловещи подробности, кървави сцени и куп недоизказани неща белязаха делото “Борилски”, което повече от 9 години обикаля българските съдилища.
С него се ангажира дори френският президент Никола Саркози. При визитата си в София на 28 януари 2003 г. като вътрешен министър на Франция Саркози се поинтересува пред колегата си Георги Петканов докъде е стигнало делото за убийството на българския студент в Париж.
И ето сега, след като на 21 януари 2009 г. Апелативният съд във Велико Търново потвърди оправдателните присъди за Стоян Стоичков и Георги Желязков, форумите в интернет бяха задръстени от неласкави оценки за магистратите. Чуват се обаче и гласове за запазени в тайна подробности, които оневиняват нарочените за убийци съученици на жертвата.
Според известния столичен адвокат Петър Величков няма решение за засекретяване на делото, доказателство за което е присъствието на посланик Дьо Понсен в съдебната зала в Търново. Въпреки това обаче репортери не бяха допуснати там.
Случаят тръгва да се разплита на 20 юли 2000 г. в Париж, когато двама приятели на Мартин Борилски - Алексис Грамбала и Каролин Тексие, притеснени, че от 2 дни нямат връзка с българина, сигнализират пожарната и полицията.
Страшна гледка заварват френските полицаи, когато разбиват вратата на квартирата на Мартин. Младежът лежал мъртъв, подпрян на лакти до леглото си. Ръцете му са вързани зад гърба с пуловера му. Костюмът и вратовръзката му са подгизнали с кръв.
Съдебните лекари установяват, че Мартин е наръган 97 пъти с нож за хартия, а черепът му е счупен с гира.
ДНК тестовете насочват френските криминалисти към приятелите на жертвата Георги Желязков и СтоянСтоичков.
Делото за жестокото убийство трябваше да се гледавъв Варна. То обаче бе разпределено на Шуменския окръжен съд, след като всички варненски прокурори и 11 съдии се отказаха. Причината: Борислав Желязков, баща на единия обвиняем - Георги, е бивш зам.-шеф на окръжната следствена служба и е един от най-известните местни адвокати.
Общественото мнение във Франция и България като че ли бетвърдо убедено във вината на Желязков и Стоичков. Според магистрати обаче има доста разминавания в доказателствата, което личи и от мотивите на съда. Като например фактът, че под ноктите на жертвата е имало кръв само от едно от момчетата. Тя би могла да е от рана на пръста му, каквато наистина е имало и е описана при експертизите.
Според свидетелските показания на съсед - французин от горния етаж, той чул виковете на убития в полунощ. Но тогава Стоичков и Желязков са били във влака за Монпелие. Доказва го наложената им глоба за пътуване без билет.
Разминаване има и в данните от аутопсията. Според съдебния лекар Мартин е умрял на 17 юли, а е открит на 20 юли. Храната обаче, която е погълнал преди смъртта си, не е била разложена в тялото. Това поставя под съмнение датата на смъртта, а за дните след 17 юли Стоян и Георги имат алиби.
Пред съда двамата твърдят, че пред тях Мартин бил наръган от двама непознати французи, преди да тръгнат към лелята на Георги в Монпелие.
“Ще обжалваме пред ВКС решението на апелативния съд в Търново. Ние сме конституирани като граждански ищци и частни обвинители и имаме право да го направим.
Паралелно във Франция тече отделно разследване и се очаква в най-скоро време да бъде насрочено дело и там. Има много неща, които още не са писани и казани.”
Това обясни адвокат Петър Величков, който представлява в съда майката на убития Мартин Борилски. Той посъветвал Иванка Въчева да не говори с журналисти, защото все още приемала решението на съда много емоционално. Репортер на “24 часа” не успя да я открие в дома й във варненския кв. Аспарухово.
При произнасянето на първата оправдателна присъда Въчева заяви в залата на Шуменския окръжен съд:
“Обвинявам този съд в корупция. Нямам доказателства, но самата присъда е красноречиво доказателство. Ако не намеря справедливост в България, ще си търся правата в международните инстанции.”
“Чуйте изказването и на френския посланик за това дело. Той беше на заседанията и не се изказа ласкаво за нашите магистрати. Все още обаче е рано да се говори за дело в Страсбург. Нека да свърши първо у нас на всички инстанции, да видим какво ще стане на процеса във Франция и тогава вече ще преценим как да действаме”, обясни адвокатът.
Темата за смъртта на Мартин и евентуалното участие на Георги и Стоян в трагедията е табу във варненската френска гимназия. Четири години след Мартин същата гимназия завършил и Георги. Двамата били приятели от деца. Макар и с година по-малък от Георги, Стоичков е завършил заедно с него. Заедно заминават и за Франция.
След трагичното си завръщане в България Георги Желязков завършва право във Варненския свободен университет. През 2005 г. успешно издържа изпита за юридическа правоспособност след стаж в Окръжния съд във Варна.
През юни 2006 г. се явява и на изпит за младши адвокат. Като такъв е регистриран в Адвокатската колегия във Варна и в момента. Местоработата му е в кантора на ул. “Шар” - на практика той работи за баща си Борислав Желязков. Когато наш екип отиде в офиса, той бе затворен. Съседи свързаха отсъствието на бащата със здравословни проблеми в семейството, заради които повече от година майката и по-малкият брат на Георги са в Париж.
Междувременно Стоян Стоичков завърши навигация в Техническия университет във Варна. Чака да приключат съдебните дирения срещу него, за да пътува. (24 часа)



Тагове:   нож,   невинен,


Гласувай:
0



1. анонимен - По онова време Павел Илиев Димитров ...
03.02.2009 12:49
По онова време Павел Илиев Димитров е бил щатен служител. Ръководител на Следствения отдел във Варна. От 1990 г. носи званието полковник. През 1992 г. е уволнен по собствено желание.Той е оглавил Следствената служба във Варна, а Борислав Желязков му става заместник. Стават добри приятели. След време двамата заедно създават адвокатската кантора ВЕДА във Варна и започват работа като адвокати. Това е и връзката със съдията по делото. Да не говорим, че синът на Желязков, също се прави на адвокат, след зверското клане, което е предизвикал и в което ЯВНО С УДОВОЛСТВИЕ /93 прободни рани/ е участвал. Това са психично болни хора и трябва да бъдат поставени под НАЙ-СТРОГ НАДЗОР!!!
цитирай
2. анонимен - Начинът на убийство напомня дразнене между съученици
24.06.2009 11:21
Пише бивша ученичка от Английската езикова гимназия във Варна. Садистичният начин, по който е убита жертвата, е дълбоко потресаващ. Бивши ученици, при това отличници от езиковите гимназии, биха могли да свидетелстват, че има подобен начин на дразнене между съученици - с игли или топлийки се извършва дразнение по гърба на отличния, или ученолюбивия, ученик. Действието може да означава "лазиш ми по нервите" и обикновено се извършва от по-малко сериозни или прилежни ученици. В училище това дразнене е безобидно, но надупчването на жертвата, бивш ученик от Френската езикова гимназия във Варна, за мен безспорно доказва, че убийството е извършено от суъченици на жертвата.

Мариана Костуркова
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borilski
Категория: Новини
Прочетен: 77715
Постинги: 19
Коментари: 53
Гласове: 392
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930